10 efecte ale dietelor de slăbire drastice și de ce Psiho-Dieta este optimă pentru tine?

Ți-ai propus să slăbești. Kilogramele în plus nu te mai servesc și ai dori să scapi de această corvoadă cât mai repede, astfel încât ai apela și la diete drastice de slăbit. O voce interioară îți spune că, totuși, nu aceasta este cea mai bună soluție. Că o cură de slăbire rapidă și severă este o presiune suplimentară pe tine, pe corpul și sufletul tău. Poate chiar simți că ai avea nevoie de motive să nu ții o cură dramatică, ci o altfel de dietă, care să acopere golul din suflet și gânduri care te provoacă să umpli farfuria și să te îngrași. 

În acest articol îți aduc argumente de ce dietele de slăbire drastice nu sunt cea mai bună soluție și îți argumentez cum Psiho-Dieta poate funcționa pentru tine ca o variantă a unei diete sănătoase.  

De ce sunt alese dietele drastice de slăbire?

Dietele drastice sunt preferate adesea în locul celor sănătoase deoarece promit rezultate rapide într-un timp cât mai scurt. Însă problema cu aceste diete este aceea că, deși oferă rezultatul dorit, kilogramele în plus se depun la loc, iar organismul poate să sufere datorită efectelor negative pe care le aduc aceste cure de slăbire rapidă. 

Idei generale de ce dietele de slăbire drastice nu funcționează

Mai mult de atât, dacă aceste diete drastice sunt ținute pentru mai mult timp, fără întrerupere, pot cauza probleme de sănătate care vor necesita în unele cazuri și tratament medical. Nu trebuie să pierzi din vedere efectele negative pe care le pot cauza dietele drastice și nu trebuie să uiți că fiecare organism este diferit și reacționează altfel la aceste diete. Organismul are nevoie de adaptare la astfel de modificări de gândire, de raportare la mâncare. Schimbarea regimului alimentar trebuie făcută treptat, simultan cu un alt mod de a vedea relația cu alimentele, astfel încât să ai un stil de viață sănătos. 

… dar să vedem care sunt efectele negative asupra sănătății, pe care le poate cauza o dietă de slăbire drastică: 

Demineralizare osoasă și fracturi 

Dietele drastice privează organismul de majoritatea nutrienților necesari, iar cele mai resimțite carențe apar în cazul calciului. Organismul, pentru a putea să își desfășoare activitățile zilnice, are nevoie de calciu, iar dacă nu îl primește din alimentație atunci îl va folosi pe cel din oase, devenind din ce în ce mai fragile. În timp, vei începe să suferi de artroză, fracturi, tasări ale coloanei vertebrale etc. 

Oboseală accentuată 

Organismul, trecând prin niște schimbări foarte bruște, nu are timpul necesar să se adapteze, energia se consumă mult mai rapid, procesele sunt încetinite, iar numai cele vitale funcționează. Astfel, persoana simte o stare de oboseală accentuată, se simte slăbită, astenică, iar somnul nu mai reprezintă o soluție pentru a trece peste această stare. 

Scăderea performanțelor fizice și psihice

Privarea organismului de nutrienții esențiali reprezintă cel mai puternic factor de stres, iar carențele duc la scăderea performanțelor fizice și psihice. Vei începe să te concentrezi mai greu, iar organismul tău va începe să nu mai aibă aceeași performanță ca înainte. 

Îmbătrânire precoce

Cele mai vizibile efecte sunt la nivelul pielii, când încep să apară ridurile, celulita, să cadă părul, să apară vergeturile, să îmbătrânească prematur pielea, descuamare intensă, iritații, urticarie, ten îmbătrânit, cearcăne etc. Toate acestea nu apar imediat, însă, după o lună de dietă drastică organismul începe să își spună cuvântul și va începe să îți tragă niște semnale de alarmă prin aceste neplăceri vizibile la nivelul pielii. 

Fragilitate vasculară 

Fibrele de colagen și elastina intră, de asemenea, în alcătuirea peretelui vaselor căruia îi oferă integritate. Astfel, în urma dietelor drastice, scade rezistența pereților și încep să apară sângerări nazale, spargerea vaselor subcutanate, apariția vânătăilor, sângerarea gingiilor. 

Căderea părului și deteriorarea unghiilor 

Firul de păr se hrănește de la rădăcină și neavând alte surse de hrană începe să cadă. În primă instanță, vei începe să observi lipsa de vitalitate a părului tău și că începe să își schimbe aspectul. 

În afară de acest inconvenient, și unghiile încep să își piardă din aspectul lor, dar și să se rupă. Devin fragile, casante, se exfoliază, capătă niște pete albicioase în structura lor. 

Boli renale 

O dietă săracă în nutrienți și drastică poate să ducă și la apariția unor boli renale care sunt dificil de tratat și au nevoie de atenție medicală. Chiar și o dietă drastică pe care ai ținut-o la 20 de ani îți poate asigura la vârsta de 40 de ani insuficiență renală sau chiar dializă. Este important să mergi la medic regulat pentru a depista din timp problemele cu care te-ai putea confrunta. 

Dezechilibrarea sistemului nervos 

În timp ce ții o dietă drastică, dar și după ce ai terminat, pot să apară tulburări de memorie și atenție, irascibilitate, tulburări de vedere, tremor periferic, bulimie, anorexie etc. Toate aceste dezechilibre pot să continue mult timp după finalizarea unei diete drastice. Din păcate, neuronii, în marea lor majoritate, nu se pot regenera sau perioada de regenerare este atât de lungă încât nu ajunge o viață de om.

Dezechilibre hormonale 

În timpul, dar și după ținerea unei diete drastice pot să apară hipo/hiper tiroidie, dezechilibre ale menstruației, spasmofilie, insomnie etc. De asemenea, perturbarea cortizonului reprezintă o urmare gravă, acesta fiind responsabil pentru capacitatea ta de a rezista la stres. În urma unei perturbări a cortizonului, acesta nu se va reface mai devreme de un an, nici măcar prin tratament. Deci urmările pot să fie destul de grave. 

Tot în cadrul dezechilibrelor intră și riscul de infertilitate, care nu numai că este frustrant, dar este și o problemă care necesită o rezolvare atentă. 

Scăderea imunității

O dietă săracă în nutrienți duce în mod sigur la dezechilibrarea sistemului imunitar și acesta nu poate să funcționeze corespunzător dacă nu îi oferi ceea ce are nevoie. Organismul are nevoie de nutrienții esențiali pentru a funcționa corespunzător și pentru a avea de unde să își ia vitaminele în mod natural. 

Efecte emoționale ale dietelor de slăbire drastică 

După cum vezi, efectele unei diete de slăbire drastice asupra corpului sunt multe și nu mărunte. Cea mai mare presiune pe care o ai, în schimb, într-o dietă severă, este frustrarea acumulată. Te vei simți continuu privat(ă), înfometat(ă) și nemulțumit(ă). 

Atunci ce e de făcut și de ce Psiho-Dieta funcționează?

Înainte de a lua în considerare ținerea unei diete drastice este important să iei în considerare toate riscurile la care se expune organismul tău. Dacă o dietă a funcționat excelent pentru o prietenă de-a ta, acest lucru nu înseamnă că la fel se va întâmpla și în cazul tău. Este mai bine să apelezi la un nutriționist care va concepe un plan alimentar care ți se potrivește și, împreună cu sport și o viață echilibrată, vei reuși să scapi de kilogramele în plus. 

De ce Psiho-Dieta este alegerea optimă pentru sănătate?

Psiho-Dieta este un stil de viață, nu este o cură de slăbire. Psiho-Dieta abordează Omul holistic, trup, minte. Schimbăm înainte relația cu mâncarea, pentru a schimba obiceiurile alimentare și poftele, precum pofta de dulce – cel mai mare dușman al siluetei. Psiho-Dieta schimbă psihologia alimentației înainte de toate și aduce echilibru în relația cu tine și alții. 

Află în continuare detaliile științifice ale acestui program care aduc diferența în slăbire și, până la urmă, în viața ta.

Iar dacă simți nevoia unei schimbări esențiale în relația cu mâncarea, cu trupul tău, cu cine ești tu, Psiho-Dieta e pentru tine.

Articole asemănătoare

Protocol pentru Slăbire și Menținere.

Mâncat Emoțional, Compulsiv, Menopauză și Susținere Post-Operație de Micșorare a Stomacului. La Psiho-Dieta BrainCenter înțelegem că slăbitul nu este doar despre dietă – este despre echilibru mental, emoțional și fizic. Protocolul nostru unic care se implementează într-o perioadă de 2-3

Vezi articol...

Protocolul Menopauză și Perimenopauză

La Psiho-Dieta BrainCenter înțelegem că menopauza și perimenopauza sunt perioade de transformare profundă, însoțite de provocări emoționale, fizice și hormonale. Protocolul nostru unic de 2 sau 3 luni oferă soluții personalizate pentru a gestiona efectele secundare ale acestor schimbări, cum

Vezi articol...

Ce câștigi dacă renunți 21 de zile la zahăr?

Știai că renunțarea la consumul de zahăr timp de 21 de zile îți poate aduce beneficii vizibile pentru sănătate dar și pe cântar? Iată 10 dintre aceste beneficii: 1. Vei pierde în greutate: Reducerea consumului de zahăr duce la scăderea consumului de

Vezi articol...

E-Book Gratuit