Stresul, un program de lucru încărcat și lipsa controlului asupra alimentelor pe care le consumăm zilnic își pot pune adesea amprenta asupra aspectului și modificării greutății corporale. Sunt multe obiceiuri și factori care influențează în mod negativ felul în care luăm în greutate, iar unul dintre cei mai importanți este chiar dependența de dulce și consumul de multe alimente bogate în zaharuri.
Toate aceste aspecte legate de obiceiuri alimentare, modificarea formei corpului și creșterea în greutate nu ar fi o problemă gravă dacă nu ar duce în timp la mai multe afecțiuni și la obezitate.
De aceea, în rândurile de mai jos, ne-am gândit să tratăm două probleme care, de multe ori, sunt legate și interdependente, respectiv: dependența de dulce și obezitatea.
1. Pofta de dulce
Ce înseamnă pofta de dulce și de ce simt nevoia de zahăr?
Chiar dacă de multe ori nu luăm în seamă situația și tratăm pofta ca pe un simplu obicei alimentar, pofta de dulce poate ascunde anumite probleme psihice, oboseală, carențe alimentare, lipsa unor nutrienți importanți pentru organism.
Pofta de dulce între recompensă emoțională și obicei social
Adesea apelăm la dulce atunci când ne simțim supărați sau deprimați și dorim să resimțim acea stare de bine pe care consumul de dulciuri o generează imediat. În astfel de cazuri, cauzele nevoii sunt de natură psihică.
Dulcele este, din ce în ce mai frecvent, acea nevoie de recompensare pe care vrem să ne-o dăm după o formă de efort fizic, pentru că în astfel de situații scad depozitele de glicogen din organism.
Dulcele este răsfățul după momente de efort intelectual intens sau după ce trecem de un eveniment tensionat sau de o întâlnire care ne solicită psihicul.
Simțim nevoia de a apela la ceva dulce și atunci când suntem obosiți sau nu am avut peste noapte un somn suficient de odihnitor.
Obișnuim să consumăm dulce după ce am servit o masă, pentru că aceasta este rutina unei mese complete, cu de toate.
Dar totuși, ce este „pofta”?
Înainte de a continua, vreau să te întreb dacă tu te-ai întrebat vreodată, până acum, ce este de fapt POFTA, ce reprezintă și de unde vine ea? Ce semnifică și ce îți spune pofta despre tine?
Pe scurt, din punct de vedere neurologic, pofta reprezintă un mecanism de reechilibrare. Ce înseamnă mai exact acest lucru?
Sistemul limbic, mai precis hipotalamusul, pentru a-ți asigura supraviețuirea, va „munci” mereu ca să te readucă în „echilibru”. Din cauza obiceiurilor tale alimentare în ceea ce privește consumul de dulciuri (adică zahăr alb rafinat), nivelul tău prestabilit al glucozei este crescut și, de fiecare dată când tu încerci să îl scazi (pentru că îți propui să nu mai consumi dulciuri sau pentru că îți dorești să slăbești), corpul tău va crea tot felul de pofte care te trimit la dulapul cu dulciuri. De ce face asta? Ca să reintri în „echilibrul prestabilit” de tine anterior. Este important să știi faptul că sistemul limbic al creierului este responsabil cu supraviețuirea ta și face totul pentru asta.
De asemenea, pofta/nevoia de dulce poate arăta și anumite carențe în organism: lipsa de nutrienți sau minerale în corp
Studiile medicale arată că acest obicei este legat și de lipsa de crom și magneziu sau de carențe de siliciu. Datorită lor nu ne putem abține și nu putem renunța la gustarea noastră dulce.
Vezi studiu: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
Există așadar mulți factori și multe cauze care ne influențează nevoie de dulce, cele mai importante fiind cele legate de: obișnuințe alimentare, plăcerea de a ne simți bine și de a ne recompensa, nevoia de a ne reîncărca energetic sau de a ne consola atunci când psihicul nostru nu este bine.
Însă oricare ar fi motivele, cel mai grav aspect este acela că, frecvența, lipsa de măsură și consumul de cantități tot mai mari de dulciuri pot duce la diabet și chiar la obezitate.
Ce dezechilibre ascunde pofta de dulce?
Din punct de vedere medical, ca absență a unor substanțe nutritive din organism, pofta de dulce înseamnă:
- lipsă de magneziu, care este utilizat în reglarea glucozei, insulinei și a dopaminei;
- lipsă de crom, care poate fi cauzată de efort fizic intens, stres, consumul de alimente sărace în proteine, consumul de alimente prea procesate și rafinate, obezitate, stres, insomnii, amețeli, migrene;
- lipsă de siliciu, care duce la slăbirea imunității, la deteriorarea aspectului pielii, unghiilor, părului etc.
Pofta de dulce la copii
Nu puteam discuta despre pofta de dulce fără a discuta și despre copii. Având în vedere că, de cele mai multe ori, la vârstă fragedă, dulciurile sunt considerate o recompensă și se formează primele obiceiuri alimentare, consumul lor trebuie să fie bine gestionat și dozat.
Îngrășarea și dereglarea metabolismului pot avea efecte negative asupra aspectului, încrederii și sănătății pe parcursul întregii vieți.
Recomandarea este să nu lăsați niciodată prea multe dulciuri la îndemâna copiilor. Să nu răspundeți cu da oricărei pofte de dulce. Să învățați copiii care sunt riscurile de sănătate pe care le pot antrena dulciurile.
2. Obezitatea – cauze, tipuri, riscuri. Ce e de făcut?
Una dintre consecințele greu de ignorat ale consumului excesiv de produse procesate, dulciuri și zaharuri este obezitatea. Efectele negative sunt grave nu doar din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al stării de sănătate generale.
Ce este obezitatea?
Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism, generată de depășirea masei corporale normale cu peste 25%. Cauzele ei pot fi o alimentație excesivă, genetice, endocrine, psihice, o viață sedentară, obezitate infantilă etc. Obezitatea crește riscul de accidente cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancer, forme severe în cazul infectării cu coronavirus.
Care sunt principalele tipuri de obezitate?
Principalele tipuri de obezitate, în funcție de procentul de depășire a masei corporale recomandate și de severitate sunt:
- obezitate de gradul I, în care indicele de masă corporală este între 30 și 34,9 și care este o obezitate cu risc scăzut;
- obezitate de gradul II, în care indicele de masă corporală se situează între 35 și 39,9, care este considerată o obezitate cu riscuri moderate;
- obezitate de gradul III, în care indicele de masă corporală depășește 40 și este considerată o obozitate cu risc crescut sau obezitate morbidă.
Cum se calculează IMC și care e greutatea normală raportată la IMC
Indicele de masă corporală sau IMC este un calcul care permite măsurarea grăsimii corporale în funcție de înălțime. Matematicianul de origine belgiană, Adolphe Quetelet, este autorul și primul care a folosit această formulă.
Formula de calcul al IMC
Formula care permite calculul indicelui de masă corporală este următoarea:
IMC = greutatea (exprimată în kilograme) împărțită la înălțimea la pătrat (exprimată în metri)
De exemplu, pentru o femeie de 60kg și 1,66m, ea este: 60:(1,66 X1,66)=21,78.
După vârsta de 20 de ani, interpretarea indicelui se face la fel pentru toate persoanele. La copii și adolescenți se ține cont de vârstă și sex, calculul fiind mult mai complicat. Acest indice reflectă, în cele mai multe cazuri, mai puțin la sportivi, care este realitatea în ce privește grăsimea din corp și ce este de făcut pentru a avea o masă corporală normală.
În cazul adulților, un indice sub 18,5 specifică subponderabilitate. Indicele cuprins între 18,5 și 24,9 reprezintă o greutate normală.
Între 25 și 29,9 persoana este considerată supraponderală. Și cu cât indicele este mai mare, cu atât riscurile și gradul de obezitate este mai mare.
Un indice până în 35 indică obezitate clasa I. Indicele până în 40 reprezintă obezitate clasa a II-a. Indicele mai mare de 40 este deja obezitatea morbidă.
3. Riscurile consumului excesiv de dulciuri și obezitatea
Atunci când se fac excese de dulciuri, este depășită cantitatea recomandată de alimente și se ajunge la obezitate. Riscurile inerente sunt:
- diabet zaharat;
- hiperactivitate;
- probleme cardiovasculare;
- creșterea glicemiei și trigliceridelor;
- afecțiuni dentare și carii;
- probleme de metabolism și tract digestiv;
- poftă de mâncare crescută;
- dezechilibre hormonale și acnee;
- ateroscleroză și osteoporoză.
Alimente care scad pofta de dulce
Pofta de dulce nu este cu totul un lucru rău. Dacă ea este satisfăcută prin consum minim de dulciuri și cu alimente cu conținut scăzut de zaharuri, atunci nu produce rău. Cheia succesului în orice viață și dietă sănătoasă este echilibrul între toate substanțele și nutrienții importanți pentru organism.
Astfel, pentru a scădea intensitatea poftei de dulce, dar și frecvența ei, în primă fază îți recomand să faci următorii pași:
- să reduci consumul de alimente ultra procesate și rafinate;
- să eviți consumul de dulciuri și zaharuri la sau după toate mesele;
- să înlocuiești gustările cu fructe cu indice glicemic mare;
- să consumi cu preponderență alimente bogate în carbohidrați care au un indice glicemic mic;
- să ai o alimentație bogată în proteine slabe;
- să ai o rutină a somnului, adică un program de somn de minim 7-8 ore pe noapte;
- să faci mișcare zilnic;
- să consumi suficientă apă;
- la nevoie, să suplimentezi dieta zilnică cu suplimente naturale bogate în magneziu, siliciu și crom.
Concluzie
Nimeni nu contestă plăcerea de a consuma din când în când ceva dulce, așa cum este ciocolata neagră, o prăjitură, un desert. Însă atunci când se depășește măsura, riscurile de a pierde de sub control greutatea și de a ajunge la obezitate sunt destul de mari. În plus, aceste dulciuri pot fi preparate inclusiv în varianta fără zahăr, 100% natural. Astfel, liniștind pofta de dulce, aduceți și un aport de nutrienți, vitamine și minerale în corp.
Numai un stil de viață echilibrat, în care toate problemele de natură emoțională și psihică sunt tratate corespunzător, cu mișcare și alimentație diversificată, ne poate ajuta să fim cu adevărat supli și sănătoși.
4. Ce îți propun pentru a scăpa de pofta de dulce?
La final vreau să îți spun că am și o veste foarte bună pentru tine :).
Dacă știi despre tine că ai o dependență de dulce sau simți că pofta de dulce te provoacă zilnic, mai ales când vine vorba despre procesul de slăbire sau menținerea greutății, vreau să îți spun că am creat un curs experiențial tocmai pentru a te ajuta. Acest curs este un instrument valoros, care te va sprijini ca să depășești dependența de dulce și toate poftele care decurg din ea, instrument pe care eu îl folosesc în sedințele de terapie cu toți clienții mei cu care lucrez în programul de slăbit Psiho-Dieta.
Cu siguranță vei afla informații valoroase, pe care nu ți le-a spus nimeni până acum, despre ce înseamnă cu adevărat, la nivel neurobiologic, dar și emoțional, atât dependența de dulce, cât și pofta pe care o simți zi de zi, informații care te vor ajuta să depășești aceste obstacole.
Așadar, te aștept cu drag să te înscrii la cursul online: „R.A.I.N. – dizolvă dependența de dulce pe viață”, ce va avea loc pe 3 martie, 10 martie și 17 martie.
Încă o veste bună!!!
Dacă te înscrii până la data de 25 februarie, beneficiezi de un preț preferențial.
Abia aștept să lucrăm împreună!
Pe curând,
Anca