Una dintre bolile care afectează din ce în ce mai mult lumea civilizată este obezitatea. O serie de factori endocrini sau genetici, obiceiuri alimentare nesănătoase, stresul, lipsa de mișcare și un stil de viață sedentar pot sta la baza instalării și evoluției acestei maladii.
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ea este o boală ce antrenează adesea și alte afecțiuni, cum ar fi probleme cardiace, circulatorii, ateroscleroză, diabet zaharat, apnee de somn etc.
Pentru a avea o idee cât mai clară despre specificul și implicațiile obezității, vom oferi mai jos o serie de informații legate de:
Ce este obezitatea?
Am atins vag subiectul obezității în articolul nostru despre pofta de dulce și în programul RAIN. Pentru că este un context mondial de sănătate în care se vorbește des despre obezitate, am ales să dezvoltăm subiectul pentru ca voi să fiți mai informați.
Așadar, ce este obezitatea?
Obezitatea este o boală metabolică și de nutriție, caracterizată prin depășirea indicelui de masă corporală normală și prin excesul de țesut adipos. În funcție de gradul de depășire a greutății normale, cele mai cunoscute forme sunt: obezitatea de tip 1, obezitatea de tip 2 și obezitatea de tip 3 sau morbidă, obezitate infantilă.
Boala, pentru că obezitatea e o afecțiune, poate apărea oricând, având o frecvență mai mare o dată cu înaintarea în vârstă. Studiile recente arată însă alarmant, întrucât rata de incidență este din ce în ce mai mare în rândul copiilor.
Cum se calculează obezitatea raportat la țesut adipos?
În mod normal, orice organism are o anumită cantitate de țesut adipos. Organismul bărbaților ar avea un procent de 15-20%, iar organismul femeilor un procent ceva mai crescut, de 25-30% . Însă, dacă valorile normale, rezultate în urma calculului indicelui de masă corporală, depășesc acest 25%, avem de-a face cu supraponderabilitate și, de la 30%, putem vorbi despre obezitate.
Așadar, calculul indicelui de masă corporală reprezintă cea mai simplă și practică modalitate de a depista obezitatea. Acest indice este raportul dintre greutatea exprimată în kilograme și înălțimea exprimată în metri la pătrat.
Calculul nu indică cu mare acuratețe cantitățile exacte, în multe cazuri. Pentru cei interesați de precizie, la ora actuală există clinici cu programe și aparate mult mai performante în a calcula și indica raportul și proporția dintre diverse forme de țesuturi și cantități de grăsime din corp.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de obezitate?
Diversele forme și tipuri de obezitate, clasificate pe baza IMC (indicelui de masă corporală), sunt:
- obezitate de gradul 1, cu indicele de masă corporală cuprins între 30 – 34,9 kg/m2;
- obezitate de gradul 2, cu indicele de masă corporală cuprins între 35 – 39,9 kg/m2;
- obezitate de gradul 3, cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2.
Alți indicatori folosiți pentru definirea stadiului de obezitate sunt:
- grosimea pliului cutanat de la nivel subscapular, tricepsului, bicepsului sau suprailiac;
- circumferința taliei ce depășește 80 cm la femei și sub 94 cm la bărbați;
- raportul circumferință talie/circumferință șold.
Pe baza distribuției țesutului adipos se mai vorbește și despre obezitate abdominală, android sau centrală, cu cele două elemente, viscerală și subcutanată și de obezitate gluteofemurală sau ginoidă.
Atunci când este vorba despre forme avansate de obezitate, stabilirea exactă a tipului este esențială pentru evitarea riscurilor și stabilirea unui program clinic de recuperare.
Ce este obezitatea morbidă?
Obezitatea morbidă este o altă denumire pentru obezitatea de gradul 3, cea în care indicele de masă corporală depășește 40%. Numirea ei astfel este dată de riscurile asociate, datorate creșterii excesive în greutate, care ajung să pună viața persoanei în pericol.
Asta deoarece depozitele mari de grăsime pot declanșa boli grave în organism și pot afecta funcționarea organelor vitale, putând conduce chiar la deces.
Obezitatea morbidă determină nu doar probleme circulatorii, cardiovasculare, de articulații, diabet, ci și reduce semnificativ calitatea vieții pacientului, prin mers greoi, dificultăți respiratorii, transpirație excesivă, disconfort permanent etc.
Ce este obezitatea infantilă?
Instalarea obezității la copii este obezitatea infantilă. În societățile avansate, din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu problema depășirii greutății normale și a obezității infantile. Un copil obez poate deveni foarte sigur un adult obez, cu obezitate morbidă.
Așadar, problemele de depășire a greutății normale, încă din copilărie, trebuie tratate cu maximum de seriozitate și responsabilitate. Stă în sarcina oricărui părinte să fie precaut și să aibă grijă la toate obiceiurile alimentare și la modificările de greutate ale celor mici.
Care sunt cauzele obezității?
Creșterea numărului de cazuri de obezitate este prevalentă în comunitățile urbane, puternic industrializate, și în anumite etnii. Datorită accesului la un anumit tip de alimentație, mult mai bogată caloric și cu grăsimi, mult mai multe persoane pot ajunge supraponderale sau obeze.
Obezitatea se instalează acolo unde aportul de hrană depășește considerabil normalul de alimente necesare, acolo unde restaurantele de tip fast food și mâncatul necontrolat înlocuiesc o masă echilibrată, variată, cu toate elementele nutritive esențiale pentru funcționarea normală a organismului.
Printre alți factori de risc, la fel de importanți, menționăm:
- lipsa de educație alimentară;
- o viață sedentară și lipsa de exerciții fizice;
- un mediu familial dezechilibrat;
- anxietatea și depresia;
- stresul;
- probleme endocrine, precum hipotiroidismul;
- moștenirea genetică;
- sarcina, lactația, menopauza;
- imobilizarea în urma unui handicap sau accident;
- obezitatea infantilă;
- tulburările de metabolism;
- sindromul Cushing, sindromul ovarului polichistic;
- anumite tratamente și medicamente, steroizi, anticoncepționale, antidepresive etc.
Studii despre obezitate și factori de risc găsești aici:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/6509083/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773337/
Cum poate fi prevenită obezitatea?
Obezitatea reprezintă o problemă cu implicații medicale foarte grave și serioase. De aceea, preocuparea pentru menținerea și câștigarea unei greutăți corporale normale sau cele legate de prevenirea ei trebuie să ocupe un rol esențial în educația alimentară și medicală a oricărei persoane.
Cea mai bună modalitate de a ține sub control greutatea corporală și de a împiedica apariția obezității este:
- un mod de viață echilibrat;
- o alimentație din care să nu lipsească niciun aliment esențial;
- multă mișcare;
- rezolvarea tuturor problemelor de natură emoțională și psihice.
În cazul în care în familie există antecedente genetice sau afecțiuni ce implică riscul de apariție a obezității, vizita la un medic specialist poate pune punct la timp evoluției și complicațiilor.
Un calcul al metabolismului bazal reprezintă cea mai elementară condiție. Acest metabolism bazal reprezintă energia necesară funcționării organismului în condiții de repaus.
Valoarea metabolismului bazal la adultul normal este de circa 1 kcal/kg/oră, adică 1680 kcal pe zi pentru o persoană cu greutate de 70 kg.
Cum poate fi tratată obezitatea?
Obezitatea, la copii și la adulți, nu este numai o problemă estetică, ci este o boală care trebuie să fie tratată cu maximum de seriozitate. Pentru a nu evolua și duce la numeroasele complicații care pot apărea în timp, precum boli cronice, diabet, creșterea colesterolului, hipertensiune, reducerea speranței de viață etc., obezitatea trebuie diagnosticată de un medic nutriționist și tratată de un specialist în diete și nutriție.
Cele mai utilizate mijloace pentru a trata această maladie sunt:
- un calcul al cantității zilnice necesare de calorii;
- reducerea consumului de băuturi dulci și alimente grase, procesate, sărace în nutrienți de bază;
- sport zilnic;
- suport emoțional și consiliere psihologică;
- schimbarea stilului de viață.
Având în vedere că studiile arată că numai un procent foarte mic dintre cazurile de obezitate au factori genetici și endocrini, măsurile enunțate anterior sunt cele mai bune pentru a reduce incidența. Dacă acestea nu dau rezultatele dorite, se poate recurge și la măsuri chirurgicale, de chirurgie bariatrică sau la un bypass gastric.
Concluzie:
Prin apelarea la un stil de viață sănătos și la o dietă alimentară echilibrată, așa cum este și PSIHO-DIETA, cele mai multe forme de obezitate pot fi prevenite și tratate!
De ce să alegi PSIHO-DIETA?
- schimbi relația cu mâncarea și nu simți presiunea unei cure de slăbire.
- slăbești un număr considerabil de kilograme în mod sănătos, fiind ghidat de mine, Anca Alungulesei, terapeut în nutriție.
- te bucuri de schimbarea stilului de viață pe măsură ce pierzi kilograme.
- programul nu implică să faci sport.
Mai stai pe gânduri?