Una dintre bolile care afecteaza din ce in ce mai mult lumea civilizata este obezitatea. O serie de factori endocrini sau genetici, obiceiuri alimentare nesanatoase, stresul, lipsa de miscare si un stil de viata sedentar pot sta la baza instalarii si evolutiei acestei maladii.
Obezitatea nu este doar o problema estetica, ea este o boala ce antreneaza adesea si alte afectiuni, cum ar fi probleme cardiace, circulatorii, ateroscleroza, diabet zaharat, apnee de somn etc.
Pentru a avea o idee cat mai clara despre specificul si implicatiile obezitati vom oferi mai jos o serie de informatii legate de:
Am atins vag subiectul obezitatii in articolul nostru despre pofta de dulce si in programul RAIN. Pentru ca este un context mondial de sanatate in care se vorbeste des despre obezitate, am ales sa dezvoltam subietul pentru ca voi sa fiti mai informati.
Asadar, ce este obezitatea?
Obezitatea este o boala metabolica si de nutritie, caracterizata prin depasirea indicelui de masa corporala normala si prin excesul de tesut adipos. In functie de gradul de depasire a greutatii normale, cele mai cunoscute forme sunt: obezitatea de tip 1, obezitatea de tip 2 si obezitatea de tip 3 sau morbida, obezitate infantila.
Boala, pentru că obezitatea e o afectiune, poate aparea oricand, avand o frecventa mai mare o data cu inaintarea in varsta. Studiile recente arata insa alarmant, intrucat rata de incidenta este din ce in ce mai mare in randul copiilor.
In mod normal orice organism are o anumită cantitate de tesut adipos. Organismul barbatilor ar avea un procent de 15-20 %, iar organismul femeilor un procent ceva mai crescut, de 25-30% . Insa, daca valorile normale, rezultate in urma calculului indicelui de masa corporala, depasesc acest 25 %, avem de-a face cu supraponderabilitate si, de la 30%, putem vorbi despre obezitate.
Asadar calculul indicelui de masa corporala reprezintă cea mai simpla si practica modalitate de a depista obezitatea. Acest indice este raporul dintre greutatea, exprimata in kilograme si inaltimea, exprimata in metri la patrat.
Calculul nu indica cu mare acuratete cantitatile exacte, in multe cazuri. Pentru cei interesati de precizie, la ora actuala exista clinici, cu programe si aparate mult mai performante in a calcula si indica raportul si proportia dintre diverse forme de tesuturi si cantitati de grasime din corp.
Diversele forme si tipuri de obezitate, clasificate pe baza IMC (indicelui de masa corporala) sau indicelui de masa corporala, sunt:
Alti indicatori folositi pentru definirea stadiului de obezitate sunt:
Pe baza distributiei tesutului adipos se mai vorbeste si despre obezitate abdominala, androida sau centrala, cu cele doua elemente, viscerala si subcutanata si de obezitate gluteofemurala sau ginoida.
Atunci când este vorba despre forme avansate de obezitate, stabilirea exacta a tipului este esentiala pentru evitarea riscurilor si stabilirea unui program clinic de recuperare.
Obezitatea morbida este o alta denumire pentru obezitatea de gradul 3, cea in care indicele de masa corporala depaseste 40%. Numirea ei astfel este data de riscurilor asociate, datorate cresterii excesive in greutate, care ajung sa puna viata persoanei in pericol.
Asta deoarece depozitele mari de grasime pot declansa boli grave in organism si pot afecta functionarea organelor vitale, putand conduce chiar la deces.
Obezitatea morbida determina nu doar probleme circulatorii, cardiovasculare, de articulatii, diabet, ci și reduce semnificativ calitatea vietii pacientului, prin mers greoi, dificultati respiratorii, transpiratie excesiva, disconfort permanent etc.
Instalarea obezitatii la copii este obezitatea infantila. In societatile avansate, din ce in ce mai multi copii se confrunta cu problema depasirii greutatii normale si a obezitatii infantile. Un copil obez poate deveni foarte sigur un adult obez, cu obezitate morbida.
Asadar, problemele de depasire a greutatii normale, inca din copilarie, trebuie tratate cu maximum de seriozitate si responsabilitate. Sta in sarcina oricarui parinte sa fie precaut si sa aiba grija la toate obiceiurile alimentare si la modificarile de greutate ale celor mici.
Cresterea numarului de cazuri de obezitate este prevalenta in comunitatile urbane, puternic industrializate si in anumite etnii. Datorita accesului la un anumit tip de alimentatie, mult mai bogata caloric si cu grasimi, mult mai multe persoane pot ajunge supraponderale sau obeze.
Obezitatea se instalaza acolo unde aportul de hrana depaseste considerabile normalul de alimentate necesare, acolo unde restaurantele de tip fast food si mancatul necontrolat inlocuiesc o masa echilibrata, variata, cu toate elementele nutritive esentiale pentru finctionarea normala a organismului.
Studii despre obezitate si factori de risc, gasesti aici:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/6509083/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773337/
Obezitatea reprezinta o problema, cu implicati medicale foarte grave si serioase. De aceea preocuparea pentru mentinerea si castigarea unei greutati corporale normale sau cele legate de prevenirea ei, trebuie sa ocupe un rol esential in educatia alimentara si medicala a oricarei persoane.
In cazul in care in familie exista antecedente genetice sau afectiuni ce implica riscul de aparitie a obezitatii, vizita la un medic specialist poate pune punct la timp evolutiei si complicatiilor.
Un calcul al metabolismului bazal reprezinta cea mai elementara conditie. Acest metabolism bazal reprezinta energia necesara functionarii organismului in conditii de repaus.
Valoarea metabolismului bazal la adultul normal este de circa 1 kcal/kg/ora, adica 1680 kcal pe zi pentru o persona cu greutate de 70 kg.
Obezitatea, la copii si la adulti, nu este numai o problema estetică, ci este o boala care trebuie sa fie tratata cu maximum de seriozitate. Pentru a nu evolua si duce la numeroasele complicatii care pot aparea in timp, precum boli cronice, diabet, cresterea colesterolului, hipertensiune, reducerea sperantei de viata etc., obezitatea trebuie diagnosticata de un medic nutritionist si tratata de un specialist in diete si nutritie.
Avand in vedere ca studiile arata ca numai un procent foarte mic dintre cazurile de obezitate au factori genetici si endocrini, masurile enuntate anterior sunt cele mai bune pentru a reduce incidenta. Daca acestea nu dau rezultatele dorite, se poate recurge si la masuri chirurgicale, de chirurgie bariatrica sau la un bypass gastric.
Prin apelarea la un stil de viata sanatos si la o dieta alimentara echilibrata, asa cum este si PSIHO – DIETA, cele mai multe forma de obezitate, pot fi prevenite si tratate!
De ce sa alegi PSIHO- DIETA?
Mai stati pe ganduri?
Pentru a putea descarca suportul de curs si retetarul, introdu mai jos adresa de email cu care ai participat la curs.