Despre nutriție și nutriționiști. Terapeut în nutriție. Medic nutriționist. Tehnician nutriție

Dacă vrei să începi o dietă nouă sau o cură de slăbire care să fie eficientă și să nu îți afecteze starea generală, cel mai bine este să consulți o persoană specializată în alimentație și nutriție. În funcție de probleme sau de scopul urmărit, pentru a apela la calificarea potrivită, va trebui să alegi între un terapeut nutriționist, un medic nutriționist sau un tehnician nutriție.

Obținerea unei greutăți ideale, conforme înălțimii și vârstei, se poate face doar printr-un stil de viață sănătos și urmarea unei diete echilibrate, fără perioade de excese sau privări de alimente esențiale pentru funcționarea organismului.

Pentru a putea face cea mai bună alegere și a beneficia de o dietă personalizată, doar un specialist în nutriție este soluția potrivită.

Câteva informații despre nutriție 

Nutriția, alimentarea sau hrănirea, reprezintă procesul prin care organismul primește și recepționează aportul de hrană necesar pentru a funcționa și rămâne în viață. Ea este știința consumării alimentelor sau nutrienților.

Despre nutrienți 

Nutrienții sunt o sursă de hrană sau o componentă a alimentelor. Aceștia pot fi proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale, fibre și apă. Există macronutrienți, care sunt substanțele nutritive de care avem nevoie în cantități mai mari și micronutrienți, substanțele nutritive de care avem nevoie în cantități mai mici.

Metabolism = Catabolism  +  Anabolism 

Disciplinele speciale, legate de nutriție, studiază modul în care organismul descompune produsele alimentare (sau catabolismul) și felul cum organismul remediază și creează celule și țesut (sau anabolismul). Catabolismul și anabolismul combinate sunt denumite metabolism. 

Studiul nutriției 

Nutriția studiază modul în care bolile, condițiile și problemele de alimentație pot fi prevenite, combătute sau vindecate printr-o dietă adaptată și sănătoasă. Ea cercetează și felul în care anumite boli și stări pot fi cauzate de factori alimentari, așa cum sunt malnutriția, alergiile și intoleranțele alimentare.

Cine sunt nutriționiștii? Ce specializări există?

Nutriționiștii sunt specialiști în nutriție sau absolvenți ai Facultății de Medicină și Farmacie, cu specializarea nutriție și dietetică, tehnicieni dieteticieni și terapeuți. Medicii nutriționiști, spre exemplu, studiază în special noțiuni de medicină, farmacie și nutriție, patologii, evoluție și recomandări pentru toate categoriile de vârstă, de la sugar la vârstnic.

Pentru a fi un bun profesionist, un nutriționist-dietetician deține informații aprofundate și detaliate despre nutrienți, compoziție chimică alimente, siguranță, igienă și tehnologie alimentară.

Ce face un nutriționist?

Există multe tulburări de alimentație și nutriție care, dacă nu sunt observate la timp și tratate corespunzător, organismul poate avea de suferit.

Un nutriționist-dietetician te poate ajuta să previi și să tratezi orice fel de boală metabolică, prin evitarea alimentelor nepotrivite sau corectarea obiceiurilor alimentare care conduc la această stare.

El poate veni cu recomandări avizate pentru orice persoană care are probleme de greutate, digestive sau de metabolism. Nutriționistul poate fi medic, dietetician, tehnician sau terapeut nutriționist.

Ce este un tehnician de nutriție?

Tehnicianul-nutriționist nu are studii superioare de nutriție și dietetică. Cunoștințele dobândite pot fi obținute în urma unor cursuri de specializare pe durată scurtă. Deși poate fi o persoană foarte informată și calificată, cu multă pasiune pentru domeniul ales, competențele sale sunt mai limitate decât cele ale unui medic nutriționist. 

Acesta nu poate pune un diagnostic, interpreta analize de laborator și nu poate trata o afecțiune medicală. Aria lui de competențe recunoscute este limitată la consiliere în probleme de nutriție și realizarea de diete sau a unui plan de alimentație personalizat.

Ce face un medic nutriționist?

Un medic nutriționist sau dietetician este acel medic specialist care a absolvit cursurile unei facultăți de medicină și farmacie, specializarea Nutriție și Dietetică. Acesta se poate ocupa de examinarea, prevenirea, diagnosticarea și tratarea tuturor problemelor legate de alimentație și digestie.  

Medicul nutriționist este un profesionist care poate veni cu un diagnostic și poate recomanda o schemă de tratament, care vindecă afecțiuni diverse și complicate de alimentație, digestie și metabolism, precum diabetul, obezitatea, probleme de luare în greutate la copii etc.

Un dietetician nu trebuie să lucreze neapărat într-un cabinet medical sau într-un spital, el poate să lucreze în cercetare, în producția alimentară sau în instituții speciale de sănătate publică.

Ce este un terapeut nutriționist?

Deși nu este obligatoriu medic nutriționist sau dietetician, o persoană terapeut nutriționist dispune de competențe extinse. Această specializare este una complexă, ce impune, pe lângă cunoștințe avansate de nutriție și alimentație, și o abordare holistică a problematicii legate de greutate și de starea de sănătate.

Cu ajutorul acestui specialist poți obține atât o dietă sau un plan de alimentație, cât și aderarea la un nou stil de viață, în totalitate mai sănătos, cu mult mai multe implicații.

Terapia nutrițională – o viziune diferită asupra alimentației și sănătății

Grație competențelor multiple, de medicină, alimentație și psihologie, poți avea o nouă viziune de ansamblu asupra tuturor aspectelor implicate. Poți înțelege mai bine cum o alimentație sănătoasă îți poate schimba radical modul de viață, energia și dispoziția pe care o ai în fiecare zi. Astfel, poți scăpa nu doar de kilograme în plus, ci și de lipsa de vitalitate, de stres, oboseală, iritație etc.

Atingerea obiectivelor de greutate ideală prin consiliere și terapii specifice

Un terapeut nutriționist îi ajută pe oameni să-și îndeplinească obiectivele nutriționale personale, să identifice o dietă potrivită și să-și schimbe atitudinea și comportamentul față de mâncat și mâncare. 

Acesta poate solicita analize medicale, pentru a vedea carențe și afecțiuni, poate recomanda un regim personalizat, poate solicita expertiza unui medic nutriționist.  

Un terapeut nutrițional își poate ajuta clienții nu doar cu un regim alimentar, ci poate oferi și soluții în privința alegerii alimentelor în funcție de stilul de viață și de dispoziția de moment. Acesta poate recomanda o dietă care să contribuie la restabilirea echilibrului alimentar sau a obiectivelor de sănătate fizică și mentală.  Aceste recomandări nu sunt prescripții medicale.

Un terapeut nutriționist este în cele mai multe cazuri la fel de bine informat ca un dietetician și poate fi la fel de util tuturor pacienților interesați. Chiar dacă recunoașterea competențelor și autorității diferă, sferele activității lor se întretaie în multe aspecte.

Nutriționist holistic, coach nutriționist, coach de sănătate

Acest tip de activitate mai poate fi întâlnit și sub denumirea de nutriționist holistic sau coach nutriționist și coach de sănătate. Sfaturile oferite acoperă mai multe domenii, de la cele de alimentație până la cele legate de obiceiuri, atitudine și stil de viață.

Chiar dacă recomandările lor nu au puterea unei rețete medicale, datorită abordării holistice-integrative, ele sunt o completare binevenită, ce se dovedește de multe ori chiar mai eficientă decât indicațiile unui medic nutriționist. 

Diferențierea mea, Anca Alungulesei, în calitate de terapeut în nutriție

Eu, Anca Alungulesei, sunt terapeut nutriționist. Am absolvit cursuri de tehnician în nutriție și sunt membru al Ordinul practicienilor în medicina complementară ca terapeut. Studiez și ofer consultanță în nutriție de mai mult de 8 ani, iar de-a lungul experienței mele m-am aplecat asupra nevoilor clienților mei. Am ascultat nevoile și limitările acestora, m-am documentat, am creat diete de slăbire personalizate care nu numai că au dat roade, iar oamenii au slăbit, dar au schimbat toată relația acestora cu mâncarea.

Sunt terapeut în nutriție pentru că, înainte de a crea planuri alimentare, eu fac coaching și ajut clientul să descopere relația pe care o are cu mâncarea, de ce mănâncă, ce îl stimulează să mănânce compulsiv și ce îi conferă echilibru. Apoi îl consiliez pas cu pas către o relație sănătoasă și echilibrată cu mâncarea, astfel încât acesta nu va intra la dietă, ci într-un stil de viață sănătos pe termen lung. Dacă dorești mai multe informații despre ceea ce fac eu, găsești aici mai multe detalii.

Cum să alegi ce tip de nutriționist ți se potrivește?

Alegerea celui mai potrivit specialist în nutriție, care să te ajute să îți atingi obiectivele de sănătate și greutate dorite nu este simplă. Va trebui să ții seama de numeroase aspecte, printre care de o mare importanță sunt experiența profesională și succesul obținut în ajutarea altor pacienți sau clienți. 

Dacă problemele tale sunt de natură medicală, alege să le tratezi cu un medic nutriționist. Dacă rezolvarea situației are nevoie de mai mult decât o dietă și o prescripție medicală, alege un terapeut nutriționist.

O greutate normală și o alimentație sănătoasă se obțin și prin consiliere și schimbarea întregii perspective asupra nutriției și alimentelor consumate. Dacă nu lucrezi și la psihicul tău, orice inconvenient legat de greutate sau digestie va fi recurent.

Dacă ai nevoie de un coach și un terapeut nutriționist cu experiență și recomandări, nu ezita să accesezi datele de contact!

Articole asemănătoare

Cum înlocuiesc pofta de dulce?

Pofta de dulce ascunde multe lipsuri și, din păcate, unele dintre ele sunt emoționale. Dulcele este prietenul din farfurie care ne aduce un strop de fericire de la prima înghițitură. Dar oare așa e? Sunt mulți factori care susțin și

Vezi articol...

E-Book Gratuit