Telefon:

BLOG

Despre nutritie si nutritionisti. Terapeut in Nutritie. Medic nutritionist. Tehnician Nutritie

Daca vrei sa incepi o dieta noua sau o cura de slabire care sa fie eficienta si sa nu iti afecteze starea generala, cel mai bine este sa consulti o persoana specializata in alimentatie si nutritie. In functie de probleme sau de scopul urmarit, pentru a apela la calificarea potrivita, va trebui sa alegi intre un terapeut nutritionist, un medic nutritionist sau un tehnician nutritie.

Obtinerea unei greutati ideale, confome inaltimii si varstei, se poate face doar printr-un stil de viata sanatos si urmarea unei diete echilibrate, fara perioade de excese sau privații de alimente esentiale pentru functionarea organismului.

Pentru a putea face cea mai buna alegere si a beneficia de o dieta personalizata doar un specialist in nutritie este solutia potrivita.

Cateva informatii despre nutritie 

Nutritia, alimentarea sau hranirea reprezintă procesul prin care organismul primeste și receptioneaza aportul de hrana necesar pentru a functiona si ramane in viata. Ea este stiinta consumarii alimentelor sau nutrientilor.

Despre nutrienti 

Nutrientii sunt o sursa de hrana sau o componenta a alimentelor. Acestia pot fi proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale, fibre si apa. Exista macronutrientii, care sunt substantele nutritive de care avem nevoie in cantitati mai mari si micronutrienti, substantele nutritive de care avem nevoie in cantitati mai mici.

nutrienti

Metabolism = Catabolism  +  Anabolism 

Disciplinele speciale, legate de nutritie studiaza modul in care organismul descompune produsele alimentare sau catabolismul si felul cum organismul remediaza si creeaza celule si tesut sau anabolismul. Catabolismul și anabolismul combinate sunt denumite metabolism. 

Studiul nutritiei 

Nutritia studiaza modului in care bolile, conditiile si problemele de alimentatie pot fi prevenite, combatute sau vindecate printr-o dieta adaptata si sanatoasa. Ea cereceteaza si felul in care anumite boli si stari pot fi cauzate de factori alimentari, așa cum sunt malnutritia, alergiile si intolerantele alimentare.

Cine sunt nutritionisti? Ce specializari exista

Nutritionistii sunt specialisti in nutritie sau absolventi ai Facultatii de Medicina si Farmacie, cu specializarea nutritie si dietetica, tehnicieni dieteticieni si terapeuti.Medicii nutritionisti, spre exemplu, studiaza in special notiuni de medicina, farmecie si nutritie, patologii, evolutie si recomandari pentru toate categoriile de varsta, de la sugar la varstnic.

Pentru a fi un bun profesionist, un nutritionist-dietetician detine informatii aprofundate si detaliate  despre nutrienti, compozitie chimica alminete, siguranta, igiena si tehnologie alimentara.

cum sa slabesti repede Anca alungulesei

Ce face un nutritionist?

Exista multe tulburari de alimentatie si nutritie care, daca nu sunt observate la timp si tratate corespunzator, organismul poate avea de suferit.

Un nutritionist-dietetician te poate ajuta sa previi si sa tratezi orice fel de boala metabolica, prin evitarea alimentelor nepotrivite sau corectarea obiceiurilor alimentare care conduc la aceasta stare.

El poate veni cu recomandari avizate pentru orice persoana care are probleme de greutate, digestive sau de metabolism. Nutritionistul poate fi medic, dietetician, tehnician sau terapeut nutritionist.

Ce este un tehnician de nutritie?

Tehnicianul-nutritionist nu are studii superioare de nutritie si dietetica. Cunostintele dobandite pot fi obtinute in urma unor cursuri de specializare pe durata scurta. Desi poate fi o persoana foarte informata si calificata, cu multa pasiune pentru domeniul ales, competentele sale sunt mai limitate decat cele ale unui medic nutritionist. 

Acesta nu poate pune un diagnostic, interpreta analize de laborator si nu poate trata o afectiune medicala. Aria lui de competente recunoscute este limitata la consiliere in probleme de nutritie si realizarea de diete sau a unui plan de alimentatie personalizat.

Ce face un medic nutritionist?

Un medic nutritionist sau dietetician este acel medic specialist care a absolvit cursurile unei facultăti de medicina si farmacie, specializarea Nutritie si Dietetica. Acesta se poate ocupa de examinarea, prevenirea, diagnosticarea si tratarea tuturor problemelor legate de alimentatie si digestie.  

Medicul nutritionist este un profesionist care poate veni cu un diagnostic si poate recomanda o schema de tratament, care vindeca afectiuni diverse si complicate de alimentatie, digestie si metabolism, precum diabetul, obezitatea, probleme de luare in greutate le copii etc.

Un dietetician nu trebuie sa lucreze neaparat intr-un cabinet medical sau intr-un spital, el poate sa lucreze in cercetare, in productia alimentara sau in institutii speciale de sanatate publica.

Ce este un terapeut nutritionist?

Desi nu este obligatoriu medic nutritionist sau dietetician, o persoana terapeut nutritionist dispune de competente extinse. Aceasta specializare este una complexa ce impune pe langa cunostinte avansate de nutritie si alimentatie si o abordare holistica a problematici legate de greutate si de starea de sanatate.

Cu ajutorul acestui specialist poti obtine atat o dieta sau un plan de alimentatie, cat si aderarea la un nou stil de viata, in totalitate mai sanatos, cu mult mai multe implicatii.

Terapia nutritionala – o viziune diferita asupra alimentatiei si sanatatii

Gratie competentelor multiple, de medicina, alimentatie si psihologie, poti avea o noua viziune de ansamblu asupra tuturor aspectelor implicate. Poti intelege mai bine cum o alimentatie sanatoasa iti poate schimba radical modul de viata, energia si dispozitia pe care o ai in fiecare zi. Astfel poti scapa nu doar de kilograme in plus, ci si de lipsa de vitalitate, de stres, oboseala, iritatie etc.

Atingerea obiectivelor de greutate ideala prin consiliere si terapii specifice

Un terapeut nutritionist ii ajuta pe oameni sa-si indeplineasca obiectivele nutritionale personale, sa identifice o dieta potrivita si sa-si schimbe atitudinea si comportamentul fata de mancat si mancare. 

Acesta poate solicita analize medicale, pentru a vedea carente si afectiuni, poate recomanda un regim personalizat, poate solicita expertiza unui medic nutritionist.  

Un terapeut nutritional isi poate ajuta clientii nu doar cu un regim alimentar, ci poate oferi si solutii in privinta alegerii alimentelor in functie de stilul de viata si de dispozitia de moment. Acesta poate recomanda o dieta care sa contribuie la restabilirea echilibrului alimentar sau a obiectivelor de sanatate fizica si mentala.  Aceste recomandari nu sunt prescriptii medicale.

Un terapeut nutritionist este in cele mai multe cazuri la fel de bine informat ca un dietetician si poate fi la fel de util tuturor pacientilor interesati. Chiar daca recunoasterea competentelor si autoritatii difera, sferele activitatii lor se intretaie in multe aspecte.

Nutritionist holistic, coach nutritionist, coach de sanatate

Acest tip de activitate mai poate fi intalnit si sub denumirea de nutritionist holistic sau coach nutritionist si coach de sanatate. Sfaturile oferite acopera mai multe domenii, de la cele de alimentatie pana la cele legate de obiceiuri, atitudine si stil de viata.

Chiar daca recomandarile lor nu au puterea unei retete medicale, datorită abordării holistice-integrative, ele sunt o completare binevenita, ce se dovedeste de multe ori chiar mai eficienta decat idicatiile unui medic nutritionist. 

Diferentierea mea, Anca Alungulesei, in calitate de terapeut in nutritie

Eu, Anca Alungulesei, sunt terapeut nutritionist. Am absolvit cursuri de tehnician in nutritie si sunt membru al Ordinul practicienilor în medicina complementară ca terapeut. Studiez și ofer consultanță în nutriție de mai mult de 8 ani iar de-a lungul experienței mele m-am aplecat asupra nevoilor clienților mei. Am asculta nevoile și limitările acestora, m-am documentat, am creat diete de slăbire personalizate care nu numai că au dat roade, iar oamenii au slăbit, dar au schimbat toată relația acestora cu mâncarea.

Anca Alungulesei slabire usoara ketogenica Psiho

Sunt terapeut in nutriție pentru că înainte de a crea planuri alimentare, eu fac coaching și ajut clientul să descopere relația pe care o are cu mâncarea, de ce mânâncă, ce îl stimulează să mănânce compulsiv și ce îi conferă echilibru.  Apoi îl consiliez pas cu pas către o relație sănătoasă și echilibrată cu mâncarea, astfel încât acesta nu va intra la dietă, ci într-un stil de viață sănătos pe termen lung. Daca doresti mai multe informatii despre ceea ce fac eu, gasesti AICI mai multe detalii.

Cum sa alegi ce tip de nutritionist ti se potriveste?

Alegerea celui mai potrivit specialist in nutritie, care sa te ajute sa iti atingi obiectivele de sanatate si greutate dorite nu este simpla. Va trebuie sa tii seama de numeroase aspecte, printre care de o mare importanta sunt experienta profesionala si succesul obtinut in ajutarea altor pacienti sau clienti. 

Daca problemele tale sunt de natura medicala, alege sa le tratezi cu un medic nutritionist. Daca rezolvarea situatiei are nevoie de mai mult decat o dieta si o prescriptie medicala, alege un terapeut nutritionist.

O greutate normala si o alimentatie sanatoasa se obtin si prin consiliere si schimbarea intregii perspective asupra nutritiei si alimentelor consumate. Daca nu lucrezi si la psihicul tau, orice inconvenient legat de greutate sau digestie va fi recurent.

Daca ai nevoie de un coach si un terapeut nutritionist cu experienta si recomandari, nu ezita sa accesezi datele de contact!

https://www.anca-alungulesei.ro/programe-de-slabit-psiho-dieta/

RECOMANDARILE MELE

Niciun comentariu

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Newsletter

Aboneaza-te la ofertele noastre [yikes-mailchimp form="2"] Prin inscrierea la newsletterul nostru, sunteti de acord cu Temeni si Conditii, Confidentialitate si Politica Cookies.
Copyright © 2013 - 2023 Anca Alungulesei Designed & Developed by WebFuture

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul RawCoco [yikes-mailchimp form="1"]

Privacy Policy Settings