Cum înlocuiesc pofta de dulce?

Pofta de dulce ascunde multe lipsuri și, din păcate, unele dintre ele sunt emoționale. Dulcele este prietenul din farfurie care ne aduce un strop de fericire de la prima înghițitură. Dar oare așa e?

Sunt mulți factori care susțin și alimentează pofta de duce. De la probleme genetice, dezechilibre hormonale, plăcerea în sine, nevoia de recompense, carențe legate de anumiți nutrienți, până la oboseală, depresie și anxietate.

Așadar, pentru a reuși să limităm această poftă și a o înlocui cu obiceiuri alimentare mai sănătoase, cel mai bine este să vedem care ar putea fi cauzele și ce putem schimba la noi pentru a avea o viață mai echilibrată și o relație mai bună cu aceste alimente.

Ce declanșează pofta de dulce?

A savura din când în când o prăjitură sau a lua o gustare dulce ori de câte ori ne simțim devitalizați sau a consuma la masa de prânz ceva dulce sunt pentru multe persoane obiceiuri care fac parte din viața de zi cu zi. De cele mai multe ori nu se întreabă de ce simt nevoia pentru așa ceva. Însă în momentul în care încep să aibă probleme de sănătate și kilogramele se acumulează, lucrurile capătă un alt sens.

Pofta de dulce are multe cauze și factori declanșatori, printre care menționăm:

1. Obiceiuri alimentare proaste, deprinse încă din copilărie

De cele mai multe ori, adulții vor să recompenseze un comportament potrivit al copilului sau terminarea unei mese cu ceva dulce. Astfel, copilul devenit adult se obișnuiește cu această senzație care declanșează o stare de bine în organism și nu mai poate renunța la ea decât când îl forțează un avertisment medical sau o problemă de greutate.

2. Nevoia de a ne reface după un efort fizic sau psihic intens

Cele mai multe persoane care fac efort fizic sau care sunt implicate în activități îndelungate, care le consumă din punct de vedere energetic și nervos, apelează la ceva dulce pentru a se reface sau reconforta. Datorită reacțiilor pe care le declanșează în organism și stării psihice pe care o generează, nimeni nu poate renunța ușor.

3. Oboseala sau somnul insuficient

Nu este nicio noutate că ori de câte ori ne simțim obosiți sau am avut o noapte agitată și un somn puțin odihnitor pofta de dulce este și mai mare. Câteva pahare de sucuri dulci și un baton energizant ne oferă sursa perfectă pentru a ne repune pe picioare.

4. Anxietatea sau depresia

Suferințele psihice, depresia, anxietatea ne cresc apetitul pentru dulce. Cele mai multe persoane aflate în această situație înlocuiesc lipsurile de natură afectivă și emoțională cu senzația de plăcere și bine pe care le declanșează consumul de prăjituri, bomboane și ciocolată.

5. Lipsa de magneziu, crom și siliciu

Absența acestor substanțe din organismul nostru determină nevoia inconștientă de mai mult dulce. În astfel de cazuri, vom căuta mereu să compensăm o stare degradată, amețelile, insomniile sau o imunitate scăzută prin altceva deloc sănătos.

6. Factori de natură genetică

Se spune că unele persoane pur și simplu se nasc cu această caracteristică. Pur și simplu preferă produsele dulci altor tipuri de alimente și le este greu să se obișnuiască cu altceva. Această concluzie are la bază multe studii și date științifice.

7. Nevoia emoțională

Dulciurile, prăjiturile, nevoia de zahăr sunt mâncare de confort. De fapt, sunt mai degrabă răsfățul cu care te răsplătești ori de câte ori ai o nevoie emoțională, tristețe, apatie, neîmplinire. Ai senzația că dulciurile îți alină golul și revii la ele din și din nou, când ți-e greu. Dar chiar sunt dulciurile un prieten care îți oferă alinare?

Ce reacții produce în organism consumul de dulce?

Consumul de dulce declanșează în organism numeroase reacții chimice și hormonale, acționând ca un stimul neuronal sau ca un drog ce determină dependență. Dulcele duce la eliberarea de endorfine, substanțe care determină o stare de bine, calm și relaxare. El eliberează dopamină și opioide, de unde și dorința noastră de a consuma din ce în ce mai mult și deznodământul de a deveni în timp dependenți.

Dulciurile sunt responsabile și de dereglarea nivelului de leptină, hormonul care transmite creierului că este sătul. Dacă acesta ajunge să fie afectat, vom avea în permanență poftă de dulce și chiar senzația de a nu fi sătui, orice am mânca.

Dulcele influențează nivelul glucozei din sânge și preferat în cantități mari poate conduce în timp la diabet zaharat. 

Consumul irațional de dulce este ceva ce ține de genetică și de o chimie pe care ajungem să nu o mai controlăm în timp.

Cum înlocuiesc pofta de dulce?

Nu trebuie să lăsăm consumul de dulce să ne acapareze obiceiurile alimentare și să ne afecteze viața și sănătatea. Pentru aceasta va trebui să fim foarte conștienți de implicațiile negative pe care excesul le aduce și să tratăm pofta cu o recompensă de alt tip.

Iată câteva sugestii:

  • Pentru a nu avea niciun fel de carențe alimentare, precum cele de magneziu, zinc, siliciu, trebuie să optăm pentru o dietă cât mai echilibrată, din care să nu lipsească niciunul dintre nutrienții de bază. Trebuie evitate cât mai mult alimentele industrializate, foarte procesate.
  • Tratează pofta de dulce doar cu fructe proaspete și sucuri naturale, fără adaos de zahăr sau de alți îndulcitori.
  • Nu sări peste masă și mănâncă doar când ți-e foame. Foamea și lipsa de timp pentru o masă sănătoasă te pot determina să recurgi la dulciuri pentru a suplini aportul de calorii.
  • Dacă nu poți rezista tentației de ceva dulce, redu măcar cantitatea și optează pentru dulciuri de cea mai bună calitate. Nu depăși în niciun caz cantitatea zilnică recomandată de zahăr, respectiv 9 lingurițe de zahăr pentru bărbați și 6 lingurițe pentru femei.
  • Atunci când pofta de dulce nu îți dă pace, ieși la o scurtă plimbare sau fă ceva care să te implice total și care să te facă să uiți că ai dorit așa ceva.
  • Consumul de dulciuri nu a rezolvat nicio problemă. Dacă ești stresat, ai o problemă emoțională sau o stare de disconfort, fă o activitate care să te recreeze, întâlnește-te cu un prieten sau mergi la terapeut. 
  • Respectă pe cât posibil orele de somn. Oboseala te face să-ți pierzi mult mai ușor controlul și să nu mai reziști tentației.
  • Nu mai cumpăra și păstra în casă un sertar de dulciuri, în cazul în care ai așa ceva. Faptul că ele sunt  acolo și tu știi de ele, te poate face să uiți ce ți-ai propus.
  • Dacă tot îți dorești să mănânci dulce, evită zahărul. Eu am făcut ciocolată de casă care nu îngrașă.

Cum ajută Psiho-Dieta în înlocuirea poftei de dulce?

Ciocolata care nu îngrașă

Când alegi un stil de viață sănătos, din care nu lipsește o dietă echilibrată, din care să facă parte toți nutrienții esențiali, tentația și pofta de dulce nu îți va face niciodată rău.

Pentru a obține rezultate și a nu mai avea de luptat cu tine și cu obiceiurile tale, trebuie să analizezi care sunt de fapt cauzele care stau la baza comportamentului tău alimentar.  Dacă acestea țin de sănătate, sunt de natură hormonală, genetică, psihologică sau de orice alt tip, pentru a reuși în efortul propus trebuie să rezolvi mai întâi problemele care stau la bază.

Psiho-Dieta este o metodă de a regândi relația ta cu alimentele și de a reuși să pierzi în greutate pornind tocmai de la observarea și tratarea tuturor cauzelor care stau la bază și, obligatoriu, schimbarea stilului de viață la modul general.

Doar astfel poate fi obținut controlul și echilibrul de care ai nevoie pentru a nu te mai simți amenințat de niciun obicei sau tentație și de a reuși să te împaci cu tine și cu alimentația ta.

Psiho-Dieta se bazează pe un stil de viață, în care sănătatea și echilibrul psihic sunt esențiale pentru a obține greutatea dorită și a o menține pe termen lung.

Soluția propusă este una înțeleaptă și avantajoasă. Dacă mănânci tot ceea ce îți place și faci să îți placă doar ceea ce este sănătos, nu vor mai exista tentații și slăbiciuni, nici inclusiv în ceea ce privește pofta de dulce.

❤️❤️❤️

Simți că pofta de dulce face parte din categoria obiceiurilor care îți sabotează greutatea, adică este tocmai acel prag pe care nu reușești să-l depășești singură?

Te pot ajuta. Te invit să te înscrii în programul meu de slăbit de grup unde vom aborda pe larg această temă. Beneficiezi de soluții personalizate pentru nevoile tale și te bucuri atât de susținerea mea, cât și a “colegilor” de grup, astfel încât să te eliberezi, odată pentru totdeauna, de această povară.

Înscrie-te urmând programul de mai jos! 👇👇👇

Articole asemănătoare

Cum înlocuiesc pofta de dulce?

Pofta de dulce ascunde multe lipsuri și, din păcate, unele dintre ele sunt emoționale. Dulcele este prietenul din farfurie care ne aduce un strop de fericire de la prima înghițitură. Dar oare așa e? Sunt mulți factori care susțin și

Vezi articol...

Ai găsit piesa lipsă din puzzle-ul slăbitului? 🧠
Dacă nu, sunt aici să te ajut 💜

E-Book Gratuit