Dietele alimentare sărace în grăsimi sunt dăunătoare sănătății organismului. Grăsimile joacă un rol esențial în funcționarea celulelor, organelor și a întregului organism uman, fiind necesare în desfășurarea proceselor metabolice. Există două tipuri de grăsimi:
- GRĂSIMILE SATURATE, în stare solidă la temperatura camerei. Se găsesc în carnea grasă, în unt și în produsele lactate. Consumul lor excesiv este asociat cu dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare, creșterea colesterolului rău din sânge, diabet etc. Excepția o constituie uleiul de palmier și uleiul de cocos, care nu conțin colesterol.
- GRĂSIMILE NESATURATE sunt lichide la temperatura camerei și se găsesc în special în uleiurile vegetale. Aportul moderat de grăsimi nesaturate ajută la reducerea proceselor inflamatorii, la reglarea nivelului de colesterol din sânge și ajută la slăbire.
Surse de ulei recomandate
Uleiurile vegetale pure se digeră foarte repede și contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Datorită antioxidanților și a acizilor grași monosaturați pe care le conțin, acestea scad riscul bolilor cardiovasculare.
Extrem de important pentru sănătatea organismului este raportul acizilor grași Omega-6 si Omega-3. Raportul recomandat de acizi este cuprins între 1:1 și 4:1, însă alimentația noastră se bazează pe un aport foarte ridicat de azici grași Omega-6. Pentru a echilibra proporția este recomandat să reducem consumul de ulei de floarea soarelui și de carne.
Tipuri de ulei recomandate
Există cel puțin 6 uleiuri vegetale care aduc beneficii sănătății și facilitează obținerea raportului corect de grăsimi bune: uleiul din semințe de in, uleiul de nuci, uleiul de măsline, uleiul de nuci de macadamia, uleiul de cocos și uleiul de avocado. Doar uleiurile din semințe de in și avocado au un raport corespunzător de acizi grași Omega-6 / Omega-3 (sub 3).
1. Uleiul de cocos
- Este considerat cel mai sănătos ulei vegetal;
- Conține acid lauric, cu proprietăți antivirale și antibacteriene;
- Consumul de ulei de cocos previne afecțiunile cardiovasculare, atrofierea creierului, diabetul și supraponderabilitatea;
- Ajută digestia, protejează ficatul şi rinichii;
- Poate îndepărta stresul.
2. Uleiul din semințe de in
- Este o sursă de acizi grași Omega-3 și trebuie consumat crud, în cantități mici (o linguriță pe zi, ca medicament);
- Reduce inflamațiile și îmbunătățește starea de spirit, alternând nivelurile de dopamină și serotonină;
- Ajută la prevenirea cancerului de piele, prostată, sân, plămâni și colo-rectal;
- Ajută la vindecarea ulcerului gastric și duodenal;
- Uleiul de in este o sursă excelentă de fibre, atât solubile cât și insolubile;
- Se păstrează într-un loc rece și întunecat, altfel râncezește și își pierde proprietățile.
3. Uleiul de avocado
- Conține grăsimi monosaturate în proporție de peste 50% și vitamina E, fiind o opțiune foarte bună pentru sănătatea inimii;
- Punctul de ardere al uleiului de avocado este asemănător cu cel al uleiului de măsline, astfel că se recomandă folosirea lui la gătit;
- Acidul alpha-linoleic din uleiul de avocado inhibă dezvoltarea celulelor canceroase (colon sau la sân);
- Uleiul de avocado contribuie la vindecarea rapidă a rănilor apărute la nivelul pielii;
- Acest ulei conține cantități însemnate de acizi Omega-3, Omega-6, în proporția corectă.
4. Uleiul de măsline
- Știi că achiziționezi ulei de măsline de calitate dacă pe etichetă scrie “extravirgin”, “presat la rece” sau “organic”;
- Are un nivel scăzut de aciditate și susține sănătatea inimii, scade tensiunea arterială, îmbunătățește aspectul pielii și al părului și ajută digestia;
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) în timp ce crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”);
- Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de către stomac;
- Potrivit studiilor, acesta previne apariția ulcerului gastroduodenal și gastrita, și, totodată, stimulează secreția bilei.
5. Uleiul de rapiță
- Are cele mai puține grăsimi saturate și de 10 ori mai mulți acizi grași Omega-3 decât uleiul de măsline;
- Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, este foarte bogat în acizi grași Omega-6, uneori în proporție de până la 70%;
- Dezechilibrul acizilor grași favorizează apariția diabetului, a bolilor de piele, a afecțiunilor cardiovasculare și a mai multor tipuri de cancer. Se recomandă o lingură de ulei nepreparat termic pe zi.
Atât în băcănie, cât și în magazinul nostru online, găsiți cele mai bune uleiuri, certificate bio.
Vă dorim multă sănătate!