8 beneficii ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai cunoscute și utilizate în bucătăria mondială alimentară. Aroma sa blândă și faptul că este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, face ca milioane de oameni să îl consume. Uleiul provine din măsline, care, în urma procesului de presă naturală la rece, își păstrează toate proprietățile și substanțele nutritive. Dintre toate soiurile, cel mai recomandat este cel extra-virgin, deoarece este cel mai pur, iar calitatea sa este excepțională.

Din punct de vedere nutrițional, este o sursă importantă de acizi grași mono-nesaturați, vitamina E, vitamina K și alți antioxidanți care oferă avantaje incredibile. Se poate consuma în starea sa naturală, fără a se pierde din nutrienți. Prin încălzire se distrug multe dintre calitățile sale. În afara faptului că ajută organismul la absorbția de minerale pentru a menține densitatea oaselor, uleiul de măsline reglează, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și reduce riscul de diabet zaharat.

Există mai multe motive pentru care toată lumea ar trebui să-l includă în dieta alimentară. Iată care sunt principalele beneficii ale uleiului de măsline pentru sănătate:

1. Bun pentru sănătatea cardiovasculară

Consumul zilnic de o cantitate mică de ulei de măsline extra virgin a devenit un obicei ideal pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorită conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați are capacitatea de a crește nivelul de colesterol bun (HDL), în timp ce scade prezența LDL, numit și colesterolul rău. Contribuția sa semnificativă de vitamina E reprezintă, de asemenea, un efect antioxidant care protejează organismul împotriva efectelor negative ale oxidării colesterolului, care pot bloca arterele. Pe scurt, acesta este un aliment ideal pentru a păstra inima și sistemul circulator în condiții optime de sănătate.

2. Este bun pentru ficat și vezica biliară

Varietatea de grăsimi sănătoase este un mare supliment pentru dietele de detoxifiere a ficatului și a vezicii biliare. Consumul zilnic poate reduce riscul de ficat gras și alte tulburări care afectează funcționarea corespunzătoare a acestuia. Compușii săi anti-inflamatorii și capacitatea lor de a ridica colesterolul bun contribuie la menținerea unui echilibru în funcțiile acestui organ vital. Această calitate este chiar mai benefică atunci când este consumat crud, pe stomacul gol, amestecat cu un pic de suc de lămâie.

3. Imbunătățește sănătatea digestivă

Uleiul de măsline conține un tip de grăsime ușor de digerat, bună pentru menținerea stării de sănătate a întregului sistem digestiv. Conținutul ridicat de nutrienți esențiali și efectul laxativ sunt eficiente împotriva bolilor specifice comune, cum ar fi inflamația, arsurile la stomac și constipația. Consumul de ulei de măsline îmbunătățește absorbția nutrienților în intestin. Este inclus în lista de alimente cu calități alcaline și este ideal pentru reglarea pH-ului din organism și a secrețiilor din stomac.

4. Reduce riscul de diabet

Unul dintre motivele pentru care această sursă de grăsimi nu lipsește din dieta mediterană este faptul că reduce riscul de diabet zaharat. Toate substanțele nutritive pe care le conține îmbunătățesc rezistența la insulină și reglează nivelul de zahăr din sânge.

5. Reduce inflamația

Acizii grași omega 3, acidul oleic și oleocanthal au o acțiune puternică anti-inflamatorie, care reduce simptomele bolilor ce afectează mușchii și articulațiile. Efectele calmante ale uleiului de măsline au fost comparate cu efectele ibuprofenului.

6. Ajută la prevenirea accidentelor cardio-vasculare

Este foarte sănătos pentru sistemul cardiovascular și circulația sângelui fiindcă reduce riscul de accident vascular cerebral, prevenind formarea cheagurilor și sângerarea.

7. Este antibacterian

Consumul de ulei de măsline în stare naturală ajută la eliminarea infecțiilor cauzate de Helicobacter pylori, un agent patogen care este prezent în stomac și a cărui activare duce la ulcere gastrice, dureri de stomac și infecții.

8. Ajută la prevenirea osteoporozei

Uleiul de măsline ar trebui să fie văzut ca un aliat al sănătății femeilor la menopauză, și nu numai, care prezintă factori de risc ridicat pentru osteoporoză. Îmbunătățește absorbția de calciu, magneziu și zinc, trei minerale esențiale pentru menținerea densității oaselor. De asemenea, participă la absorbția corectă a micronutrienților solubili din grăsimi, cum ar fi vitaminele A și D.

Uleiul de măsline este unul dintre alimentele cele mai benefice pe care natura ni le oferă, de aceea vă recomandăm să-l introduceți in dieta zilnică. Îl puteți consuma zilnic, în stare crudă, fără a depăși doza de trei linguri. Atât în băcănie, cât și în magazinul nostru online, găsiți cele mai bune uleiuri de măsline din Grecia, certificate bio și cu un nivel de aciditate cuprins între 0,1 și 0,3.

Multă sănătate!

Articole asemănătoare

Cum înlocuiesc pofta de dulce?

Pofta de dulce ascunde multe lipsuri și, din păcate, unele dintre ele sunt emoționale. Dulcele este prietenul din farfurie care ne aduce un strop de fericire de la prima înghițitură. Dar oare așa e? Sunt mulți factori care susțin și

Vezi articol...

E-Book Gratuit