Telefon:

BLOG

Verdeţuri de primăvară: leurda

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre beneficiile urzicii, astăzi vă prezentăm o altă plantă care face minuni primăvara: leurda. Cunoscută și ca usturoi sălbatic, dintre toate planetele din această familie are cele mai multe beneficii pentru sănătatea organismului nostru.

Toate părțile plantei se pot consuma, cele mai populare fiind frunzele, și au un gust asemănător cu cel al usturoiului, însă nu atât de puternic. Leurda se consumă în stare proaspătă, pentru a beneficia la maximum de calitățile nutritive: conține antioxidanți, vitaminele C, B1, B6 și E, riboflavină, calciu, potasiu, magneziu, fier și zinc. 100 de grame din această plantă au numai 19 kcal, 93% din plantă reprezentând apa. Leurda este un bun detoxifiant care curăță sângele, stomacul, ficatul și intestinele de substanțele toxice. Este preferată chiar și de urșii care, atunci când se trezesc din hibernare, o mănâncă pentru a-și purifica organismul. Clorofila înlătură efectele nocive ale nicotinei din organism și, conform unor studii, poate determina fumătorii să renunțe la acest viciu.

Frunzele conțin adenozină, un nucleoid care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului, dilatând arterele, și relaxează mușchii. Poate fi folosită în tratamentul insomniilor, deoarece odată ajunsă în creier, adenozina funcționează ca un inhibitor ce încetinește activitatea nervoasă și provoacă somnul.

În medicina alternativă, leurda este folosită cu rezultate miraculoase în tratarea afecțiunilor respiratorii (bronșită, gripă sau răceală), ameliorând inclusiv insuficiența respiratorie provocată de tuse. Este eficientă în tratarea afecțiunilor sistemului digestiv (indigestie, diaree, colici abdominali, viermi intestinali), precum și în ameliorarea problemelor renale.

CUM SE CONSUMĂ?

Din frunzele de leurdă se pot pregăti salate, supe, sucuri, smoothie-uri sau chiar sosuri, dressinguri și vinegrete. Pentru o cură de detoxifiere a organismului, este recomandat consumul zilnic între 5 și 10 zile. Folosită extern, leurda tratează cu succes eczemele, herpesul și furunculii, peste care se poate aplica sub formă de cataplasmă.

Pesto cu leurda

Pesto cu leurda
Sursa foto: theseedblog.com

RECOMANDARILE MELE

Niciun comentariu

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii

Newsletter

Aboneaza-te la ofertele noastre [yikes-mailchimp form="2"] Prin inscrierea la newsletterul nostru, sunteti de acord cu Temeni si Conditii, Confidentialitate si Politica Cookies.
Copyright © 2013 - 2022 Anca Alungulesei Designed & Developed by WebFuture

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul RawCoco [yikes-mailchimp form="1"]

Privacy Policy Settings